Deprecated: Required parameter $endpoint follows optional parameter $args in /customers/1/7/a/landbouwenmachines.be/httpd.www/wp-content/plugins/breadcrumb-navxt/class.bcn_rest_controller.php on line 64 De voorbereidingen – RETRO OOGSTDAG – LANDBOUWENMACHINES VZW

De voorbereidingen

Op de Retro Oogstdag zal niet alleen mais gehakseld worden, maar worden er ook bieten gerooid en zelfs mais gedorsen met machines van weleer!
Het oogsten ervan zal met uitsluitend oude landbouwmachines gebeuren, de voorbereidende werken op het veld dit voorjaar gebeurde met een mix tussen jong geweld en oude getrouwen.

Dit jaar hebben we gekozen om enkele loonbedrijven die sponsoren een deel van de landbouwwerken te laten uitvoeren. Zo heeft elk bedrijf toch wat kunnen meewerken naar een mooi evenement. Dankzij KWS Benelux kunnen wij ook op de Retro Oogstdag mais oogsten, zij sponsorden de maiszaden.

Alles begint natuurlijk bij het bemesten van de velden. De Retro Oogstdag gaat door op de akkers van landbouwer en tevens bestuurs lid van Landbouw en Machines VZW, Joris Damme.
Landbouwwerken Van Holderbeke komt al een lange tijd bij Joris enkele werken doen, zo ook het openvoeren van de drijfmest. Dit gebeurde met een New Holland T 7.315 en KVH tridem aalton.

 photo IMG_2476.jpg

Het ploegen op de akkers van de voederbieten en dorsmais heeft Joris zelf gedaan. Het klaar leggen voor de bieten heeft bestuurslid Simon Buysse gedaan met een Claas Axos en Vicon schudeg van Stefaan Van Deynze uit Ursel.
Die laatste heeft voor ons ook de bieten gezaaid. Stefaan kwam voor dag en dauw op zondag op de proppen met zijn Case International 685 en een 6 rijige Saxonia zaaimachine. Die zaaimachine is aangekocht door de VZW omdat ze nog op 45cm zaait. De bieten staan dus op 45 cm.

 photo 20180422_073857.jpg

De Saxonia zaaimachine datteert uit 1980 en heeft dus nog geen sectie afsluiting. Zodoende dat de voorzitter van de VZW, Maarten Martens, zelf de handen uit de mouwen kon steken en met een oud hand bietenzaaier van het merk Polet aan de slag mocht. Deze handzaaier is er nog één van Stefaan Van Deynze, waar we gebruik van konden maken.

 photo IMG_20180422_144315_649.jpg

Ondertussen kregen de bieten enkele warme dagen en enkele buien en staan ze al goed op! Ook de dorsmais ging erin, dankzij landbouwwerken Meganck uit Merendree.
Nadat het gras weg was op de akker voor de hakselmais, werd er ook drijfmest gevoerd.
Ons bestuurslid Joris Damme ging zelf aan de slag met zijn Ford 4000 en een enkelas aalton.

 photo IMG_2586.jpg

 photo IMG_2587.jpg

Enkele uren later werd door landbouwwerken Bart Van Hullebusch de grond lustig omgeploegd met een Fendt Favorit 614 LSA en een Steeno 5 schaar ploeg

 photo IMG_2603.jpg

 photo IMG_2616.jpg

 photo IMG_2620.jpg

Joris legde wederom het land zelf zaaiklaar, om een dag later de mais erin te laten gaan door landbouwwerken Ronny De Smet uit Eeklo. Dit met een John Deere 6215R en een Kuhn 12 rij zaaimachine. Alles stond mooi uitgezet om te zaaien, ook om tussenin een demoveld te zaaien met verschillende KWS rassen.

 photo IMG_2643.jpg

 photo IMG_2653.jpg

 photo IMG_2661.jpg