Landbouw & Machines

Historie

In de beginne

Alles begon rond de jaarwisseling van 2003-2004, Maarten Martens kocht een kleine digitale camera en trok gewapend met zijn fiets de velden in rond Zomergem-Ursel-Eeklo. Het is daar dan ook dat alles begonnen is.
In het voorjaar van 2004, meer bepaald 9 mei, werd Landbouw en Machines geboren. We begonnen op een MSN groups, een soort blog. We waren natuurlijk niet de enige die toen foto’s plaatsten op een website. Al gauw kwam er een helper, Pieter Hermie was er dan ook van in het begin bij.
Rond mei 2006 hebben we de stap gezet naar een eigen website. Het was Wim Byl die toen de website bouwde, wijzelf verzorgden uiteraard de foto’s, de indeling en de teksten.

Het jaar van de grote veranderingen

Het jaar van de veranderingen, dat was 2009. De komst van het autorijbewijs deed de fiets in de berging verdwijnen. Voor dat we met de auto reden werd alles met de fiets gedaan. We fietsten hele streken af in de oogst, vooral de streek van Wetteren, Vlaamse Ardennen en uiteraard ons eigenste Meetjesland sprak ons het meeste aan. Dagen van 100 kilometer en meer waren ons toen niet vreemd.
Pieter Hermie trok zich intussen uit de website en Maarten moest alleen verder. Dit was echter een stimulans om zich nog meer in te zetten.
Het was dan ook het jaar dat Davy Tandt zich bij de website kwam vervoegen en blies daarmee een nieuwe wind binnen L&M.be. We werden professioneler en er kwamen nieuwe streken bij. Niet alleen met zijn foto’s kon hij heel wat mensen bekoren, maar de komst van De oude doos.be was een ganse ommezwaai.
We konden vanaf toen mooi het verschil brengen van de huidige landbouw en hoe de landbouw er vroeger uit zag. Met de oude doos focussen we ons op oude foto’s en films tot begin de jaren 2000.

De topjaren van Landbouw en Machines.be 

Begin 2012 begonnen we na de oude foto’s ook met het digitaliseren van oude films. Zowel de gewone videocassettes alsook de gewone spoelen en 8mm bandjes worden gedigitaliseerd en worden terug gegeven, inclusief een kopie. Alle films en foto’s worden in eigen beheer gedigitaliseerd.
De topjaren van L&M.be waren 2011 en 2012. Toen werden we gevraagd om op enkele evenementen een fotostand te verzorgen, waar we dan heel wat goede commentaar kregen.
In 2012 kwam het dan ook tot een een samenwerking met het maandblad De loonwerker. Er wordt nauw samengewerkt met het blad en we leveren onder andere foto’s voor de rubriek Gespot en eventueel andere artikels.  Niet alleen de loonwerker klopte bij ons aan voor foto’s, maar ook Landbouw-Service vroeg ons om foto’s te leveren voor hun boek: Mensen en Machines.
Nadien bleven we onze eigen ingeslagen weg verder bewandelen. Met wat minder fotoreeksen, maar nog steeds een mooi evenwicht tussen de machine en informatie.

Ondertussen werken we ook al 6 jaar samen met de loonwerker, een samenwerking die blijft duren dankzij de inzet van onze hoofdredacteurs en de mooie rubrieken die we mogen verzorgen, zoals ‘ Gespot ‘ of ‘ Uit de oude doos van… ‘ . Verder kan u regelmatig foto’s zien verschijnen van ons in andere rubrieken.

Oldtimer maïs hakseldag, een succes! 

Al heel wat jaren zat er een gedacht in ons hoofd, het leek eerst een droom die nooit werkelijkheid ging worden, maar in 2015 werd ons idee concreet en begonnen we met het plannen van een oldtimer maïs hakseldag.
Algauw gingen we op zoek naar oude hakselaars, we vonden snel enkele enthousiatelingen die wilden deelnemen, het werden er 5, dan 8 dan 10 en uiteindelijk zijn we gestrand bij 12 hakselaars met bijhorende karren.
We begonnen aan het spektakel rond 11u en mochten door de dag heen een 1700 bezoekers ontvangen, een absoluut succes voor deze eerste editie!

2017, Landbouw en Machines wordt VZW!!

In 2017 werd onze vereniging boven het doopvont gehouden. Gestart vanuit een éénmans website zijn we nu uitgegroeid tot een VZW met verschillende ‘leden’.
We zijn natuurlijk niet de traditionele vereniging voor oldtimer machines, maar een vriendenkring die het evenement Retro Oogstdag organiseert en voorts ook oud landbouwmateriaal beschermt en in ere hersteld.

23 September 2018, Retro Oogstdag

Op 23 September 2018 staat er weer iets op til in Oostwinkel. Net zoals in 2016 zullen we hier Oostwinkel weer op de kaart zetten met een heleboel oldtimer oogstmachines en tractoren. Niet alleen de maïs hakselaars zullen weer aandraven, maar deze keer gaan we ook de bietentoer op en zullen we zelfs maïs dorsen met oldtimer dorsmachines!
Kortom een niet te missen evenement!!
Meer info zal je hier op de website kunnen vinden omtrent het evenement.

Landbouw en Machines.be, uniek in zijn soort

Intussen bestaat Landbouw en Machines.be bijna 14 jaar! We hebben totaal een eigen weg ingeslagen en zijn na al die jaren nog meer gemotiveerder dan ooit! Met ons 10-jarig jubileum hebben we onszelf en de bezoeker getracteerd op een nagelnieuwe website, die toch wel iets gemakkelijker oogt en is dan de vorige. Ook de oude doos hebben we volledig vernieuwd en verbetert.
L&M.be is uniek in zijn soort, al zeggen we het zelf. Dankzij de oude doos kunnen we mooi het verschil brengen van vroeger tot nu.
Voorts willen we de oude doos nog heus uitbreiden, dat de oude foto’s en films die nog op heel wat zolder’s liggen niet verloren gaan en de volgende generatie ook nog kunnen genieten van al dat moois en niet vergeten wat onze voorouders hebben moeten doen om dit alles te verkrijgen.

Intussen is ook ons oorspronkelijk gebied van Oost- en West-Vlaanderen uitgebreid naar gans Vlaanderen en Henegouwen.
Wij danken dan ook iedere landbouwer, loonwerker, grondwerker, chauffeur,…. die we mochten fotograferen en filmen in die afgelopen 14 jaar! Zonder jullie, geen L&M.be en geen Oude doos!

We zouden zeggen blijf onze website bezoeken en geniet van het beeldmateriaal

Het dagelijks bestuur van Landbouw en Machines VZW

Maarten Martens
Davy Tandt