Deprecated: Required parameter $endpoint follows optional parameter $args in /customers/1/7/a/landbouwenmachines.be/httpd.www/wp-content/plugins/breadcrumb-navxt/class.bcn_rest_controller.php on line 64 Historie – RETRO OOGSTDAG – LANDBOUWENMACHINES VZW

Historie

In de beginne

Alles begon rond de jaarwisseling van 2003-2004, Maarten Martens kocht een kleine digitale camera en trok gewapend met zijn fiets de velden in rond Zomergem-Ursel-Eeklo. Het is daar dan ook dat alles begonnen is.
In het voorjaar van 2004, meer bepaald 9 mei, werd Landbouw en Machines geboren. We begonnen op een MSN groups, een soort blog. We waren natuurlijk niet de enige die toen foto’s plaatsten op een website. Al gauw kwam er een helper, Pieter Hermie was er dan ook van in het begin bij.
Rond mei 2006 hebben we de stap gezet naar een eigen website. Het was Wim Byl die toen de website bouwde, wijzelf verzorgden uiteraard de foto’s, de indeling en de teksten.

Het jaar van de grote veranderingen

Het jaar van de veranderingen, dat was 2009. De komst van het autorijbewijs deed de fiets in de berging verdwijnen. Voor dat we met de auto reden werd alles met de fiets gedaan. We fietsten hele streken af in de oogst, vooral de streek van Wetteren, Vlaamse Ardennen en uiteraard ons eigenste Meetjesland sprak ons het meeste aan. Dagen van 100 kilometer en meer waren ons toen niet vreemd.
Pieter Hermie trok zich intussen uit de website en Maarten moest alleen verder. Dit was echter een stimulans om zich nog meer in te zetten.
Het was dan ook het jaar dat Davy Tandt zich bij de website kwam vervoegen en blies daarmee een nieuwe wind binnen L&M.be. We werden professioneler en er kwamen nieuwe streken bij. Niet alleen met zijn foto’s kon hij heel wat mensen bekoren, maar de komst van De oude doos.be was een ganse ommezwaai.
We konden vanaf toen mooi het verschil brengen van de huidige landbouw en hoe de landbouw er vroeger uit zag. Met de oude doos focussen we ons op oude foto’s en films tot begin de jaren 2000.

De topjaren van Landbouw en Machines.be 

Begin 2012 begonnen we na de oude foto’s ook met het digitaliseren van oude films. Zowel de gewone videocassettes alsook de gewone spoelen en 8mm bandjes worden gedigitaliseerd en worden terug gegeven, inclusief een kopie. Alle films en foto’s worden in eigen beheer gedigitaliseerd.
Echte topjaren van L&M.be waren 2011 en 2012. Toen werden we gevraagd om op enkele evenementen een fotostand te verzorgen, waar we dan heel wat goede commentaar kregen.
In 2012 kwam het dan ook tot een een samenwerking met het maandblad De loonwerker. Er wordt nauw samengewerkt met het blad en we leveren onder andere foto’s voor de rubriek Gespot en eventueel andere artikels.  Niet alleen de loonwerker klopte bij ons aan voor foto’s, maar ook Landbouw-Service vroeg ons om foto’s te leveren voor hun boek: Mensen en Machines.
Nadien bleven we onze eigen ingeslagen weg verder bewandelen. Met wat minder fotoreeksen, maar nog steeds een mooi evenwicht tussen de machine en informatie.

Ondertussen werken we ook al 10 jaar samen met de uitgeverij van De loonwerker, een samenwerking die blijft duren dankzij de inzet van onze hoofdredacteurs en de mooie rubrieken die we mogen verzorgen, zoals ‘ Gespot ‘ of ‘ Uit de oude doos van… ‘ . Verder kan u regelmatig foto’s zien verschijnen van ons in andere rubrieken.

Oldtimer maïs hakseldag, een succes! 

Al heel wat jaren zat er een gedacht in ons hoofd, het leek eerst een droom die nooit werkelijkheid ging worden, maar in 2015 werd ons idee concreet en begonnen we met het plannen van een oldtimer maïs hakseldag.
Algauw gingen we op zoek naar oude hakselaars, we vonden snel enkele enthousiastelingen die wilden deelnemen, het werden er 5, dan 8 dan 10 en uiteindelijk zijn we gestrand bij 12 hakselaars met bijhorende karren.
We begonnen aan het spektakel rond 11u en mochten door de dag heen een 1700 bezoekers ontvangen, een absoluut succes voor deze eerste editie!

2017, Landbouw en Machines wordt VZW!!

In 2017 werd onze vereniging boven het doopvont gehouden. Gestart vanuit een één mans website zijn we nu uitgegroeid tot een VZW met verschillende ‘leden’.
We zijn natuurlijk niet de traditionele vereniging voor oldtimer machines, maar een vriendenkring die het evenement Retro Oogstdag organiseert en voorts ook oud landbouwmateriaal beschermt en in ere hersteld. De oude doos is hier ook onder gebracht, net als ons journalistenwerk voor verschillende maandbladen.

23 September 2018, Retro Oogstdag

Op 23 September 2018 stond er weer iets op til in Oostwinkel. Net zoals in 2016 werden er hier een heus evenement op poten gezet. Nog grootser dan onze eerste maal, met deze keer drie teelten, maïs hakselen, voederbieten rooien en maïs dorsen. Uiteraard werden toen ook heel wat grondbewerkings machines getoond.
Na een ganse zomer droog weer en amper enkele druppels water, viel het water op 23 september 2018 met bakken uit de lucht. Maar liefst 33l water kregen we te verwerken die dag, maar uiteindelijk ook 50 deelnemende machines en toch nog 900 bezoekers die regen en wind trotseerden!
Voor ons toch een klein gelukje uit een uitgeregende editie met heel wat knappe machines!

Artikels en reportages

Ondertussen zijn we al een vaste waarde in de gespecialiseerde vakpers. Sinds 2012 werkt onze organisatie, met de pen van Davy Tandt, voor De Loonwerker. Daar verzorgden we van in het begin mee de rubriek ‘ Gespot ‘. Later kregen we daar een vaste rubriek met ‘ Uit de oude doos van… ‘.
In April 2020 nam Prosu de landbouw vakbladen van Rekad over. Ook wij gingen mee over naar Prosu en bleven aan voor onze eigen rubrieken. Naast de rubrieken in vakbladen De Loonwerker en Entreprise Agricole, kwamen de artikels in vakblad Terra er ook nog bij. Met artikels als ‘Terugblik’ en ‘Uit de oude doos van’ zijn we daar ook een vaste waarde.
Voor andere vakbladen zowel op papier als online zijn we ook regelmatig te vinden als reportagemaker.

Landbouw en Machines.be, uniek in zijn soort

Intussen bestaat Landbouw en Machines.be 18 jaar! We hebben totaal een eigen weg ingeslagen en zijn na al die jaren nog meer gemotiveerder dan ooit!
Landbouw en Machines VZW is uniek in zijn soort, al zeggen we het zelf. Dankzij de oude doos kunnen we mooi het verschil brengen van vroeger tot nu.
Voorts willen we de oude doos nog heus uitbreiden, dat de oude foto’s en films die nog op heel wat zolders liggen niet verloren gaan en de volgende generatie ook nog kunnen genieten van al dat moois en niet vergeten wat onze voorouders hebben moeten doen om dit alles te verkrijgen.

Intussen is ook ons oorspronkelijk gebied van Oost- en West-Vlaanderen uitgebreid naar gans Vlaanderen en Henegouwen.
Wij danken dan ook iedere landbouwer, loonwerker, grondwerker, chauffeur,…. die we mochten fotograferen en filmen in die afgelopen 18 jaar! Zonder jullie, geen L&M VZW en geen Oude doos!

We zouden zeggen blijf onze website bezoeken en geniet van het beeldmateriaal

Het dagelijks bestuur van Landbouw en Machines VZW

Maarten Martens
Davy Tandt